味覚障害患者(自発性異常味覚)の唾液の味について : 味覚センサーによる検討

  • 五十嵐 敦子
    新潟大学大学院医歯学総合研究科摂食環境制御学講座
  • 渡部 守
    新潟大学大学院医歯学総合研究科摂食環境制御学講座
  • 中野 美智江
    株式会社インテリジェントセンサーテクノロジー
  • 伊藤 加代子
    新潟大学大学院医歯学総合研究科摂食環境制御学講座
  • 船山 さおり
    新潟大学大学院医歯学総合研究科摂食環境制御学講座
  • 人見 康正
    新潟大学大学院医歯学総合研究科摂食環境制御学講座
  • 山田 好秋
    新潟大学大学院医歯学総合研究科摂食環境制御学講座

書誌事項

タイトル別名
  • The taste of saliva in the taste disorder patients (spontaneous abnormal taste sensation) : an investigation using a taste sensor
  • ミカク ショウガイ カンジャ ジハツセイ イジョウ ミカク ノ ダエキ ノ アジ ニ ツイテ ミカク センサー ニ ヨル ケントウ

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抄録

Recently, the number of patients with taste disorders has been increased in Japan. In this study, to clarify the cause of spontaneous abnormal taste sensation, saliva was evaluated using a taste sensor. The results showed that this taste sensor enabled the evaluation of the taste of saliva. Moreover, it was found that human saliva varies in taste qualities. Therefore, the differences in the taste of human saliva may be influenced by individual perceptions of taste.

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被引用文献 (1)*注記

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参考文献 (12)*注記

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