A Large Scale Outbreak of Food Poisoning Caused by Broiled Eels Contaminated with <i>Salmonella</i> Serovar Saintpaul
-
- Tachino Shinji
- Imabari Public Health Center, Ehime Prefectural Government
-
- Asano Yukiko
- Saijo Public Health Center, Ehime Prefectural Government
-
- Fukuda Masayuki
- Imabari Public Health Center, Ehime Prefectural Government
-
- Kimura Kotoha
- Imabari Public Health Center, Ehime Prefectural Government
-
- Yogo Nozomi
- Imabari Public Health Center, Ehime Prefectural Government
-
- Kitagawa Yukihiro
- Imabari Public Health Center, Ehime Prefectural Government
-
- Kikuchi Risa
- Saijo Public Health Center, Ehime Prefectural Government
-
- Semba Keiko
- Ehime Prefectural Institute of Public Health and Environmental Science
-
- Kimura Chizuko
- Ehime Prefectural Institute of Public Health and Environmental Science
-
- Abe Yuki
- Ehime Prefectural Institute of Public Health and Environmental Science
-
- Aono Manabu
- Ehime Prefectural Institute of Public Health and Environmental Science
-
- Shinomiya Hiroto
- Ehime Prefectural Institute of Public Health and Environmental Science
-
- Uchida Kazuhiko
- Saijo Public Health Center, Ehime Prefectural Government
-
- Takekata Seiji
- Saijo Public Health Center, Ehime Prefectural Government
-
- Karasudani Tatsuya
- Imabari Public Health Center, Ehime Prefectural Government
-
- Tomita Naoaki
- Imabari Public Health Center, Ehime Prefectural Government
Bibliographic Information
- Other Title
-
- うなぎ料理が原因となった<i>Salmonella</i> Saintpaulによる大規模食中毒事例
- うなぎ料理が原因となったSalmonella Saintpaulによる大規模食中毒事例
- ウナギ リョウリ ガ ゲンイン ト ナッタ Salmonella Saintpaul ニ ヨル ダイキボ ショクチュウドク ジレイ
Search this article
Description
<p>2018年7月25日,産直市の鮮魚コーナーA店で調理されたうなぎ料理を原因とする大規模食中毒が発生した.調査の結果,384名の喫食者のうち,299名が下痢,腹痛,発熱等を示し,患者便,従事者便およびうなぎ料理残品等複数の検体からS. Saintpaulが検出されたことから,本件は,7月20日から22日にA店で調理・販売されたうなぎ料理がサルモネラに汚染されたことによる食中毒事件であると断定し,営業禁止処分を行った.検証試験の結果,白焼ではサルモネラは顕著に増加し,蒲焼では減少しないこと,たれでは増殖しないものの死滅にはある程度の時間を要することが明らかとなった.A店の調理従事者はうなぎに係るサルモネラ等の細菌学的リスクの認識が乏しく,生うなぎの取扱いなど,食品のずさんな衛生管理が本件発生の主な要因であると考えられた.</p>
Journal
-
- Japanese Journal of Food Microbiology
-
Japanese Journal of Food Microbiology 36 (3), 132-137, 2019-09-30
Japanese Society of Food Microbiology
- Tweet
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1390003825195831680
-
- NII Article ID
- 130007869118
-
- NII Book ID
- AN10552871
-
- ISSN
- 18825982
- 13408267
-
- NDL BIB ID
- 030010192
-
- Text Lang
- ja
-
- Data Source
-
- JaLC
- NDL
- Crossref
- CiNii Articles
-
- Abstract License Flag
- Disallowed