- 【Updated on May 12, 2025】 Integration of CiNii Dissertations and CiNii Books into CiNii Research
- Trial version of CiNii Research Knowledge Graph Search feature is available on CiNii Labs
- Suspension and deletion of data provided by Nikkei BP
- Regarding the recording of “Research Data” and “Evidence Data”
Reduction in Toxicity of PSP Infested Oysters during Canning Process
-
- MIZUTA Mari
- Hiroshima Prefectural Institute of Public Health and Environment
-
- TAKATA Kumiyo
- Hiroshima Prefectural Institute of Public Health and Environment
-
- MONDEN Tatsuhisa
- Hiroshima Prefectural Institute of Public Health and Environment
-
- YONEDA Tatsuo
- Hiroshima Prefectural Food Technology Research Center
-
- YAMAUCHI Shinya
- Hiroshima Prefectural Food Technology Research Center
Bibliographic Information
- Other Title
-
- 麻痺性貝毒によって毒化したカキの缶詰加工による減毒
- マヒセイ カイドク ニ ヨッテ ドクカシタ カキ ノ カンズメ カコウ ニヨル
Search this article
Description
麻痺性貝毒によって毒化したカキ (g当たり約17MUと約30MUのもの) を使用して広島県における商業的な製造方法に従って, 水煮缶詰とくん製油漬缶詰の2種類の缶詰を作成し, 各製造工程における毒力の変化とHPLCによる毒成分の変化を調べた. その結果, 水煮工程とレトルト処理工程のいずれにおいても大きく減毒し, いずれの缶詰も規制値以下になった. レトルト処理として115°45分又は50分と121°20分加熱について比較したが, 115°45分又は50分が減毒により有効であった. この減毒はゴニオトキシン1, 2, 3, 4が消失したためであった.
Journal
-
- Food Hygiene and Safety Science (Shokuhin Eiseigaku Zasshi)
-
Food Hygiene and Safety Science (Shokuhin Eiseigaku Zasshi) 36 (3), 423-427_1, 1995
Japanese Society for Food Hygiene and Safety
- Tweet
Keywords
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1390282679204372480
-
- NII Article ID
- 10009285241
-
- NII Book ID
- AN00117741
-
- ISSN
- 18821006
- 00156426
-
- NDL BIB ID
- 3632020
-
- Article Type
- journal article
-
- Data Source
-
- JaLC
- IRDB
- NDL Search
- Crossref
- CiNii Articles
-
- Abstract License Flag
- Disallowed