食品領域における市民のリスク認知構造

  • 大坪 寛子
    慶應義塾大学メディア・コミュニケーション研究所研究員
  • 山田 友紀子
    独立行政法人食品総合研究所企画調整部国際食品研究官(当時)

書誌事項

タイトル別名
  • Risk Perceptions of General Public in Food Domain
  • 食品領域における市民のリスク認知構造--サイコメトリック・パラダイムの応用による検討
  • ショクヒン リョウイキ ニ オケル シミン ノ リスク ニンチ コウゾウ サイコメトリック パラダイム ノ オウヨウ ニ ヨル ケントウ
  • Applying the Psychometric Paradigm
  • -サイコメトリック・パラダイムの応用による検討-

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説明

For the present study, a survey was conducted by mail in the autumn of 2004 to elicit public perceptions of food-related hazards using the psychometric paradigm following two provisional studies. The respondents (n=183) were asked to rate 15 potential food-related hazards on 18 risk characteristics with sevenpoint scales. Responses were examined via principal-component analysis to obtain a structural representation of risk perception with three dimensions labeled as ‘future societal problem’, ‘distinctiveness of damage’, and ‘self-controllability’. The results would contribute to ‘effective’ risk communication, giving suggestions to risk communication practitioners how the public constitute the concept of risk in food domain.

収録刊行物

被引用文献 (2)*注記

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