食物アレルゲンタンパク質の近赤外蛍光標識プローブによる検出

  • 森山 達哉
    近畿大学農学部応用生命化学科
  • 光山 英由
    近畿大学農学部応用生命化学科
  • 矢野 えりか
    近畿大学農学部応用生命化学科
  • 大羽 美香
    独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構食品総合研究所
  • 橘田 和美
    独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構食品総合研究所
  • 川本 伸一
    独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構食品総合研究所
  • 穐山 浩
    国立医薬品食品衛生研究所
  • 宇理須 厚雄
    藤田保健衛生大学坂文種報徳會病院
  • 高橋 浩司
    独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構作物研究所
  • 羽鹿 牧太
    独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構作物研究所
  • 小川 正
    関西福祉科学大学健康福祉学部福祉栄養学科
  • 河村 幸雄
    近畿大学農学部応用生命化学科

書誌事項

タイトル別名
  • Detection of Food Allergens Using Near-infrared Fluorescent Probes
  • ショクモツ アレルゲン タンパクシツ ノ キンセキガイ ケイコウ ヒョウシキ プローブ ニ ヨル ケンシュツ

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説明

We aimed to detect the allergen proteins in food materials using recently developed near-infrared fluorescent probes. Sensitivities of this method were comparable to chemiluminescence detection methods, which are known to be sensitive. In addition, the sensitivities of this near-infrared fluorescent method were at least 10-50-times higher than those of the conventional visible fluorescent methods using Cy3 and Cy5 dyes. This method was effectively applicable to immunoblotting, dot-blotting and plate-assay (direct FLISA : fluorescence-linked immunosorbent assay) with ELISA plate. Allergen levels of the food sample were quantified by standard curves using standard allergen protein using the dot-blotting technique. This highly sensitive detection system also provided multiple detections of different allergens for different antibodies and dyes with distinct properties of wavelength. This enables high-throughput screening of characteristic allergen contents of target food materials, or cultivars. Generally, allergen proteins are recognized by patient's serum IgE. Therefore, we tried to detect patient's IgE-binding proteins, the putative allergens in foodstuffs. In this detection system, it was possible to detect IgE-binding proteins with sensitivity almost equivalent to a chemiluminescent detection system. Taken together, it was shown that this novel detection system was an effective technique for the sensitive detection and screening of food allergens.

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参考文献 (28)*注記

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