-
- 森山 達哉
- 近畿大学農学部応用生命化学科
-
- 光山 英由
- 近畿大学農学部応用生命化学科
-
- 矢野 えりか
- 近畿大学農学部応用生命化学科
-
- 大羽 美香
- 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構食品総合研究所
-
- 橘田 和美
- 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構食品総合研究所
-
- 川本 伸一
- 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構食品総合研究所
-
- 穐山 浩
- 国立医薬品食品衛生研究所
-
- 宇理須 厚雄
- 藤田保健衛生大学坂文種報徳會病院
-
- 高橋 浩司
- 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構作物研究所
-
- 羽鹿 牧太
- 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構作物研究所
-
- 小川 正
- 関西福祉科学大学健康福祉学部福祉栄養学科
-
- 河村 幸雄
- 近畿大学農学部応用生命化学科
書誌事項
- タイトル別名
-
- Detection of Food Allergens Using Near-infrared Fluorescent Probes
- ショクモツ アレルゲン タンパクシツ ノ キンセキガイ ケイコウ ヒョウシキ プローブ ニ ヨル ケンシュツ
この論文をさがす
説明
We aimed to detect the allergen proteins in food materials using recently developed near-infrared fluorescent probes. Sensitivities of this method were comparable to chemiluminescence detection methods, which are known to be sensitive. In addition, the sensitivities of this near-infrared fluorescent method were at least 10-50-times higher than those of the conventional visible fluorescent methods using Cy3 and Cy5 dyes. This method was effectively applicable to immunoblotting, dot-blotting and plate-assay (direct FLISA : fluorescence-linked immunosorbent assay) with ELISA plate. Allergen levels of the food sample were quantified by standard curves using standard allergen protein using the dot-blotting technique. This highly sensitive detection system also provided multiple detections of different allergens for different antibodies and dyes with distinct properties of wavelength. This enables high-throughput screening of characteristic allergen contents of target food materials, or cultivars. Generally, allergen proteins are recognized by patient's serum IgE. Therefore, we tried to detect patient's IgE-binding proteins, the putative allergens in foodstuffs. In this detection system, it was possible to detect IgE-binding proteins with sensitivity almost equivalent to a chemiluminescent detection system. Taken together, it was shown that this novel detection system was an effective technique for the sensitive detection and screening of food allergens.
収録刊行物
-
- 日本食品科学工学会誌
-
日本食品科学工学会誌 54 (11), 468-476, 2007
公益社団法人 日本食品科学工学会
- Tweet
詳細情報 詳細情報について
-
- CRID
- 1390282681384543744
-
- NII論文ID
- 10019803495
-
- NII書誌ID
- AN10467499
-
- ISSN
- 18816681
- 1341027X
-
- NDL書誌ID
- 9253330
-
- 本文言語コード
- ja
-
- データソース種別
-
- JaLC
- NDLサーチ
- Crossref
- CiNii Articles
-
- 抄録ライセンスフラグ
- 使用不可