ATPによる魚類ミオシンの熱変性抑制の再検討

  • 吉岡 武也
    北海道大学水産学部生物化学教室 日本水産株式会社中央研究所
  • 浜井 昌志
    北海道大学水産学部生物化学教室 日本水産株式会社中央研究所
  • 今野 久仁彦
    北海道大学水産学部生物化学教室
  • 新井 健一
    北海道大学水産学部生物化学教室

書誌事項

タイトル別名
  • Re-examination of protective effect of ATP on thermal inactivation of myosin Ca-ATPase.
  • ATP ニ ヨル ギョルイ ミオシン ノ ネツ ヘンセイ ヨクセイ ノ サイケ

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説明

The mechanism involved in protective effect of ATP on thermal inactivation of myosin Ca-ATPase was re-examined. 1) ATP concentration required for full protection against thermal denaturation is myosin concentration dependent, and two concentrations were similar to each other. 2) The protection by ATP is more effective in the presence of Mg2+ than in the presence of Ca2+ or EDTA, suggesting the high affinity of ATP-Mg to the ATPase active site. 3) The protective effects of triphosphate compounds (ATP and AMPPNP) were distinguish-able from those of diphosphate compounds (ADP, PPi) in their concentration dependence and in the maximal protection achieved, and monophosphate compounds (AMP and IMP) were unable to protect myosin from inactivation at all.

収録刊行物

  • 日本水産学会誌

    日本水産学会誌 57 (1), 143-147, 1991

    公益社団法人 日本水産学会

被引用文献 (5)*注記

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