- 【Updated on May 12, 2025】 Integration of CiNii Dissertations and CiNii Books into CiNii Research
- Trial version of CiNii Research Knowledge Graph Search feature is available on CiNii Labs
- Suspension and deletion of data provided by Nikkei BP
- Regarding the recording of “Research Data” and “Evidence Data”
[Regular Paper] Suppression of Rancidification in Lightly Pickled Vegetables by Sugar Alcohols
-
- Fujii Tadashi
- Research & Development Center, B Food Science Co., Ltd.
-
- Tomiyama Kaori
- Research & Development Center, B Food Science Co., Ltd.
-
- Kashiwakura Yuichi
- Research & Development Center, B Food Science Co., Ltd.
-
- Tochio Takumi
- Research & Development Center, B Food Science Co., Ltd.
Bibliographic Information
- Other Title
-
- 【報文】 糖アルコールによる浅漬けの酸敗抑制
- 糖アルコールによる浅漬けの酸敗抑制
- トウ アルコール ニ ヨル アサズケ ノ サンパイ ヨクセイ
Search this article
Description
<p>我々は,糖アルコールが浅漬けの酸敗を抑制するメカニズムについて,その一端を微生物増殖の観点から示した.はじめに,浅漬け由来乳酸菌(Lactobacillus plantarum, Lactobacillus brevis,及びLeuconostoc mesenteroides)について,培養試験における糖アルコール添加効果を調べた.Erythritolは,いずれの菌株においても増殖を抑制した.Sorbitol,Maltitol,及び還元水飴も,Ls. mesenteroidesの増殖を抑制した.また,糖アルコールを調味液に処方したナス浅漬けにおいて,無添加処方では保管中に急激にpHが低下した一方,糖アルコール添加処方ではpHの低下はみられなかった.さらにナス浅漬けの細菌叢解析の結果,糖アルコール処方ではいずれもLeuconostocaceae科細菌の占有率は低いまま維持されており,細菌叢変化が抑制されていた.これらの結果から,糖アルコールは,Leuconostocaceae科細菌の増殖を抑制することにより,浅漬けの酸敗を抑制することが示唆された.</p>
Journal
-
- Bulletin of Applied Glycoscience
-
Bulletin of Applied Glycoscience 10 (4), 243-248, 2020-11-20
The Japanese Society of Applied Glycoscience
- Tweet
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1390288215573911936
-
- NII Article ID
- 130008047102
-
- NII Book ID
- AA12509099
-
- ISSN
- 24240990
- 21856427
-
- NDL BIB ID
- 031221800
-
- Text Lang
- ja
-
- Article Type
- journal article
-
- Data Source
-
- JaLC
- IRDB
- NDL Search
- Crossref
- CiNii Articles
-
- Abstract License Flag
- Disallowed