<i>γ</i>‐アミノ酪酸(GABA)生成乳酸菌を用いた発酵バター様食品の開発とその品質について
書誌事項
- タイトル別名
-
- Development and Quality Analysis of Fermented Butter-like Food Prepared Using Gamma Aminobutyric Acid (GABA)-Producing Lactic Acid Bacterium
- γ-アミノ酪酸(GABA)生成乳酸菌を用いた発酵バター様食品の開発とその品質について
- g-アミノラクサン(GABA)セイセイ ニュウサンキン オ モチイタ ハッコウ バター ヨウ ショクヒン ノ カイハツ ト ソノ ヒンシツ ニ ツイテ
この論文をさがす
説明
<p> In this study, the gamma-aminobutyric acid (GABA) -producing Lactobacillus buchneri 1001 strain, isolated from kaburazushi (a regional specialty food of Japan's Toyama Prefecture consisting of pickled fish, rice, and turnip), was employed to prepare fermented butter-like food. GABA was effectively produced during fermentation by inoculating sodium glutamate-containing fresh cream with L. buchneri 1001 together with Lactobacillus bulgaricus and Streptococcus thermophilus. Furthermore, using freeze-drying instead of the churning process traditionally used after fermentation resulted in the production of fermented butter-like food with high GABA content, as well as a greater amount of protein and carbohydrates. The resulting fermented butter-like food met compositional standards, and its organoleptic characteristics were found to be as good as those of commercially available products.</p>
収録刊行物
-
- 日本食品保蔵科学会誌
-
日本食品保蔵科学会誌 41 (5), 207-213, 2015
一般社団法人 日本食品保蔵科学会
- Tweet
キーワード
詳細情報 詳細情報について
-
- CRID
- 1390293095147208576
-
- NII論文ID
- 40020629012
-
- NII書誌ID
- AA11178236
-
- ISSN
- 21861277
- 13441213
-
- NDL書誌ID
- 026822473
-
- 本文言語コード
- ja
-
- 資料種別
- journal article
-
- データソース種別
-
- JaLC
- IRDB
- NDLサーチ
- Crossref
- CiNii Articles
- OpenAIRE
-
- 抄録ライセンスフラグ
- 使用不可