燃焼法による食品添加物中の窒素定量分析

DOI
  • 西﨑 雄三
    a) 国立医薬品食品衛生研究所 食品添加物部 *) 現所属:東洋大学食環境科学部
  • 鳥海 栄輔
    b) (一財)日本食品分析センター 彩都研究所
  • 中西 資
    c) (一財)日本食品分析センター 多摩研究所
  • 石附 京子
    a) 国立医薬品食品衛生研究所 食品添加物部
  • 杉本 直樹
    a) 国立医薬品食品衛生研究所 食品添加物部
  • 佐藤 恭子
    a) 国立医薬品食品衛生研究所 食品添加物部

書誌事項

タイトル別名
  • Determination of nitrogen contents in food additives by combustion method

抄録

In this study, we examined whether the combustion method, which is simple and rapid, can be used as an alternative to the conventional Kjeldahl method for nitrogen determination of food additives in Japan’s Specifications and Standards for Food Additives. We compared the nitrogen contents from the combustion method and Kjeldahl method using six food additives: Casein, Sodium Casein, Caramel III, Carob Bean Gum, Thaumatin, and Macrophomopsis Gum. As a result, the combustion method was validated as an alternative method to the Kjeldahl method without changing the current specifications.

収録刊行物

詳細情報 詳細情報について

  • CRID
    1390581456539887744
  • DOI
    10.18891/jjfcs.31.1_31
  • ISSN
    21896445
    13412094
  • 本文言語コード
    ja
  • データソース種別
    • JaLC
  • 抄録ライセンスフラグ
    使用不可

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